چوب در حالت ابتدایی و شکل اولیه ای که دارد دارای ناهمواری، زبری، پرز و پلیسه میباشد که باید با کمک ابزارهای مختلفی صاف و صیقلی گردد. ابزارهای متفاوتی همچون رنده، سنباده و... برای باربرداری در صنعت چوب استفاده میشود. در این بین یک ابزار به نام لیسه چوب نیز استفاده میشود و که در ابعاد و اشکال مختلف تولید میگردد. لیسه چوب قدرت پرداخت ناهمواری های خفیف بعد از سنباده کشی و رنده کردن چوب را دارد. نکته مهم استفاده صحیح از لیسه چوب است، کسانی که در صنعت چوب به خصوص گروه مبلمان سازی فعال هستند با لیسه چوب سر و کار زیادی دارند. زمان مناسب استفاده از لیسه چوب بعد از سنباده زدن و قبل از رنگ کاری چوب است، یعنی پس از اتمام کار سنباده بلافاصله نباید سطح چوب را رنگ کاری نمود زیرا هنوز سطح کار به همواری و صافی دلخواه نرسیده است و بهتر است در این مرحله از لیسه چوب استفاده گردد. در ادامه این مقاله قصد داریم با انواع لیسه و کاربردشان آشنا شویم.
انواع لیسه چوب
در بخش قبل ذکر شد که لیسه چوب در مدل ها و ابعاد مختلف تولید میگردد. لیسه در حالت معمول یک ورق فلزی است که لبه آن حالت پخ دارد و باربرداری به این حالت پخ و تیزی مربوط میشود. خیلی از افراد معتقدند که لیسه ابزار مناسبی برای کار بر روی سطح چوب های پهن برگ همانند راش، گردو، چنار و بلوط است و برای چوب درختانی همچون کاج و نراد مناسب نیست. لیسه چوب از لحاظ شکل ظاهری به چند مدل زیر تقسیم میشود:
- لیسه معمولی
- لیسه چوب گردن قو
- لیسه بال کبوتری
لیسه چوب معمولی
لیسه چوب معمولی مانند سایر لیسه ها از جنس فلز منعطف میباشد که دارای لبه تیز جهت باربرداری است. لیسه چوب معمولی به صورت مستطیل در ابعاد 6 در 12 سانتیمتر، 6 در 18 سانتی متر و... تولید میگردد.
لیسه چوب گردن قو
لیسه چوب گردن قو یک نمونه دیگر از انواع لیسه است که در طرحهای مختلفی همچون بته جقه، قوس دار، منحنی و... تولید میگردد. لیسه مدل گردن قو یک مورد مناسب برای چوب های ناهموار، پیچ و خم دار، ابزار خورده، مارپیچ و منحنی میباشد.
لیسه بال کبوتری
لیسه بال کبوتری یک نمونه دیگر از انواع لیسه چوب است که فلز و تیغه بر روی یک بدنه شبیه به بال کبوتر نصب گردیده است. با کمک دستگیره هایی که شبیه به بال کبوتر هشتند به راحتی می توان کار بابرداری را انجام داد. لیسه بال کبوتری در سه مدل تخت، محدب و مقعر تولید می گردد.
روش کار با لیسه چوب
لیسه چوب یک ابزار ساده است که کار کردن با آن نیز زیاد سخت نیست که در ادامه به روش اصولی کار با لیسه چوب خواهیم پرداخت. در زمان استفاده از لیسه چوب دقت کنید که سطح کارتان را قبلا با سنباده باربرداری کرده باشید و در این مرحله فقط به یک تمیزکاری و برداشتن پرزهای خفیف نیاز است. برای کار با لیسه باید لیسه را با دو دست بگیرید و با کمک فشار از سوی انگشتهای شست لیسه از وسط خم گردد سپس به سمت جلو حرکت نموده تا سطح کار پرداخت گردد.
تیز کردن لیسه چوب
لیسه چوب نیز مانند سایر ابزارهای برشی و رنده کاری به مرور زمان تیزی خود را از دست می دهد که موجب پایین آمدن کیفیت کار میگردد و نیاز دارد که مجددا برای بالا بردن کیفیت کار تیز شود. لیسه چوب نیز مانند ابزارهای دیگر برای تیز شدن روش مخصوص به خود را دارد. به طور کلی برای تیز کردن لیسه چوب باید سه مرحله زیر را طی نمود:
- سوهان کاری
- سنگ زدن
- صیقل کاری
سوهان کشی: در این مرحله لیسه را بین دو فک گیره قرار می دهیم به صورتی که لبه لیسه از فک ها بالاتر و قابل دسترس باشد. پس از قرار گرفتن یک سوهان تخت را بر روی لیسه می کشیم به صورتی که پلیسه کند.
سنگ زدن: پس از سوهان کشی تعدادی آج بر روی قسمت لبه لیسه چوب ایجاد میشود و برای برطرف کردنشان باید از سنگ نفت جهت سنگ زدن استفاده شود. لیسه را به آرامی روی سنگ نفت میکشیم تا آج ها از بین روند.
صیقل کاری: لیسه را به پهلو میخوابانیم و مصقل یا مغار را با زاویه 15 درجه روی لبه لیسه یا همان بخش نر لیسه میکشیم، حرکت مصقل باید به صورتی باشد که لبه به صورت یکنواخت تیز گردد.
علاوه بر این روش که ذکر شد شما می توانید با روش دیگری نیز لیسه را تیز کنید، در روش دوم ابتدا لبه لیسه را یک بار با سنباده زبر و بار دوم با سنباده نرم، سنباده کشی می کنیم. پس از این مرحله باید سنباده را از پهلو بر روی کاغذ سنباده بکشید تا پلیسه ها از بین بروند و با کمک مصقل لبه را یکنواخت کنیم.
قیمت لیسه چوب
لیسه چوب در مدل های مختلف تولید میگردد که از لحاظ قیمت با یکدیگر متفاوت هستند لذا برای اطلاع از قیمت لیسه چوب می توانید به تگ قیمت محصول مراجعه کنید؛ در صورت غیر فعال بودن دکمه خرید و نیازمند استعلام تلفنی بودن محصول، برای اطلاع از موجودی و قیمت لیسه چوب با چوبینر تماس حاصل فرمایید.