در صنعت چوب به خصوص در کارگاههای نجاری چوبهای مختلفی وجود دارد که از آن برای ساخت بسیاری از سازههای چوبی همچون میز و صندلی، دوبل چوبی و... استفاده میکنند. اگر تازه میخواهید در حوزه صنعت چوب شروع به فعالیت کنید و یا این که قصد خرید مبلمان، میز و صندلی چوبی و... دارید، ابتدا باید با انواع چوب و کاربرد و ویژگی هر کدام از آنها آشنا شوید تا بتوانید چوب مناسب کار خود را انتخاب نمایید. چوبهایی که در کارگاههای نجاری مورد استفاده قرار میگیرند از انواع متفاوتی برخوردار میباشند که نیاز است تا با توجه به نوع و مدل چوب اصول و قوانین استفاده از آنها را نیز در نظر گرفت. در این مقاله سعی شده تا بخشی از انواع چوب و کاربرد ویژگی هر کدام از آنها شرح داده شود.
انواع چوب در صنعت نجاری
همانطور که میدانید چوب یکی از موارد بسیار کاربردی و پر مصرف در جهان میباشد به طوری که در صنایع تولیدی مختلفی همچون مبلمان استفاده میشود. هر کدام از انواع چوب دارای ویژگی و کاربردهای متفاوتی میباشند که به صورت تخصصی با ویژگی هر کدام از آنها آشنا خواهید شد. به طور کلی چوب در دو گروه بندی طبیعی و مصنوعی قرار میگیرد.
انواع چوب طبیعی:
- چوب صنوبر
- چوب راش
- چوب ایپه
- چوب هیکوری
- چوب ماهاگونی
- چوب زبان گنجشک
- چوب بالسا
- چوب باس
ویژگی چوب صنوبر
چوب صنوبر یک نوع چوب مخصوص برای استفاده در ساخت ابزار و وسایل کاربردی در کارگاههای نجاری است که قرار است رنگ شوند و یا در کار دیده نخواهند شد. چرا ظاهر چوب صنوبر چندان مناسب نمیباشد و پس از استفاده از آن حتما باید رنگ کاری شود. به همین سبب از چوب صنوبر برای ساخت انواع دوبل چوبی و شاخهای استفاده میکنند. چوب صنوبر به نسبت دیگر انواع چوب ارزان بوده و از دوام بالایی برخوردار میباشد.
ویژگی چوب راش
چوب راش یکی دیگر از چوبهای ساده و بدون رگه میباشد که از آن برای ساخت آثار هنری ساده و زیبا استفاده میشود. همچنین به سبب بدنهی سادهای که دارد از آن برای تولید دوبلهای چوبی نیز استفاده خواهد شد. چوب راش چوبی سخت و جذاب است که با رنگ کردن آن میتوان راش را به چوب گران قیمتی تبدیل نمود.
ویژگی چوب ایپه
چوب ایپه یک نوع چوب برزیلی است که از استحکام و مقاومت بالایی در برابر آب برخوردار میباشد. از چوب ایپه برزیلی در مدل مختلف وجود دارد که به سبب ظاهر متفاوت، چوب ایپه به عنوان کفپوش به کار برده میشود. چوب ایپه دارای مقداری رطوبت میباشد که با قرار گرفتن در هوای آزاد، خشک شده و به رطوبت مطلوبی میرسد.
ویژگی چوب هیکوری
هیکوری تنها یک نوع چوب نیست بلکه گروهی از انواع درختهای گوناگون با ویژگیهای مشابه میباشد که از استحکام و سختی بالایی برخوردار بوده و ظاهر زیبایی نیز دارد.
ویژگی و کاربرد چوب ماهاگونی
چوب ماهاگونی یک نوع چوب سخت و سنتی میباشد که گران قیمت بوده و رنگ آن از قهوهای تا قهوهای تیره متمایل به قرمز متفاوت است. معمولا از چوب ماهاگونی با رنگ قرمز برای ساخت دکوراسیون چوبی منازل استفاده میشود. چوب ماهاگونی پس از خشک شدن در کوره مقامت بالایی خواهد داشت و سالها به همانشکلی که هست باقی میماند. با استفاده از چوب ماهاگونی میتوانید مقاومت سازههای چوبی را در برابر فشار، رطوبت، حشرات، پیچش و... افزایش دهید.
ویژگی و کاربرد چوب زبان گنجشک
چوب زبان گنجشک یکی از چوبهای سخت و بسیار مستحکم میباشد که از انعطاف خوبی نیز برخوردار است. رنگ این نوع چوب زرد یا قهوهای روشن است و به سبب قابلیت خم شدن عالی که دارد برای ساخت انواع صندلی که پشت منحنی دارند، به کار برده میشود. همچنین به سبب شیارهایی که بر روی چوب زبان گنجشک وجود دارد از آن در استخرهای و مکانهای که با رطوبت درگیر هستند، استفاده میشود، چرا که از سر خوردن جلوگیری میکند.
ویژگی و کاربرد چوب باس
چوب باس به سبب خطوط صاف و بافت نرمی که دارد برای کنده کاری و انجام هنر حکاکی بر روی چوب بسیار مناسب است. این نوع چوب باس در ابتدا دارای رنگ کرم روشن میباشد که پس از جدا شدن از چوب به رنگ قهوهای روشن تغییر میکند.
ویژگی و کاربرد چوب بالسا
چوب بالسا همانند چوب باس دارای بافت نرمی میباشد که برای کنده کاری و هنر حکاکی بر روی چوب بسیار مناسب است. با ابزار آلات دستی ساده همچون مغارهای مشتی، چاقو و... میتوانید به راحتی تراشههای چوبی را ایجاد نمایید.
سخن آخر
انواع مختلفی از چوب طبیعی در صنعت نجاری وجود دارد که با توجه به ویژگی هر کدام از آنها باید اصول و قوانین خاصی را در هنگام استفاده رعایت نمایید. در این مقاله بخشی از انواع چوب طبیعی شرح داده شد که به شما کمک میکند تا در انتخاب چوب مناسب کار خود دانش کافی داشته باشید.